Ey Meraklı Okuyucu,

HOŞGELDİN

5 Şubat 2010 Cuma

Londra ve Dilleri

Londra'da İngiliz kalmadığını üzülerek beyan ederim.

Eğer muhteşem aksanlarını duymak için sarı İngilizleri görmek isteyenlerdenseniz Londra'nın dışındaki şehirleri tercih etmenizi öneririm. Zira burda onlardan kalmamış.

Bununla birlikte Londra gerçekten muhteşem bir şehir. Sadece tarihi ve mimarisiyle değil şehri oluşturan insanlarıyla. Paris ya da Roma gibi şehirlerde de farklı milletlerden insanlarla karşılaşabilirsiniz ancak onları da görmüş biri olarak Londra gibisi olmadığını rahatlıkla söyleyebilirim.

Postane sırasında -ki inanın çok uzun oluyor her nedense- önünüzde Fransızca konuşan iki kişinin yanında Çinliler, sizin arkanızda Hintliler, solunuzda Polonyalılar, sağınızda Bangladeşliler olabilir. Hintli vejetaryen sınıf arkadaşınızla öğle yemeği yiyip, İranlı olanla muhasebe ödevini tartışabilir, öğleden sonra İrlandalı hocanızla muhabbet edip Kanadalı teknik şefle bir türlü çıkmayan öğrenci kartınızla ilgili görüşebilirsiniz (aynı bu sırayla başımdan geçti.)

Baker ve Eversleyin 2000 yılında yaptıkları araştırmanın bulgularına göre Londra'da 250 den fazla farklı dil konuşuluyor! Aranızda belki şaşıran olur ama ben hiç şaşırmadım zira Türkçe en çok konuşulan dillerden biri. 850.000 okul çocuğu ile yaptıkları araştırmada Türkçe 15.600 kişi ile altıncı sırada yerini almış!!!(Birinci sıradaki İngilizce'den sonraki dört sırada Hindistanda konuşulan 4 farklı dil var arkasından da biz)

Ezcümle: Biz var ya biz, heryerdeyiz :)

Etrafta ne kadar çok türk olduğu konusuna daha önce değindiğim için tekrar girmeyeceğim. Sadece burdaki vatandaşlarımızın boş durmadıklarını ve popülasyonu asimile etmek için hızla çalışmalara devam ettiklerini belirtmek istedim :)

1 yorum:

yurtdışı eğitim dedi ki...

Londra dünyada en çok yaşanılası yer, büyüleyici bir şehir, Hem he r türlü imkan hem de pek çok kültürden insanla tanışma imkanı...